top of page

Stor uppmärksamhet för duva


Första dagarna i april hittades en duva vid en äppleodling i Kivik, som först rapporterades som en turturduva. Efter några timmar kunde dock några experter fastslå att det istället var den ovanligare större turturduva som siktats. Arten har setts ett drygt 20-tal gånger i Sverige, men det var faktiskt första gången den sågs i Skåne.

Större turturduva i Kivik

När jag kom fram till Kivik så satt duvan och vilade i ett äppleträd. Ganska snart började den bli mer aktiv och efter några rundor i äppleodlingen försvann den bort mot ett skogsparti och sågs inte mer den dagen. Jag hade tur medan många andra skådare fick ägna många timmar innan den ville visa sig och flera fick åka mer än en tur till Kivik för att få se den.

Lite oväntat var det en reporter från Kvällsposten på plats. Det hela slutade med att jag blev intervjuad och hamnade i en artikel och på Kvällspostens nätupplaga. Det känns som fågelskådning fått lite mer uppmärksamhet senaste tiden förmodligen delvis beroende på den populär TV-serien "Det stora fågeläventyret".

Tyvärr blev kvaliteten på bilderna inte så bra men i alla fall. Större turturduva blev art 340 för mig i Sverige. I februari kryssade jag svarthalsad trast som också var nummer 340, men dagarna efter kom beskedet att man slagit samman snösiska och gråsiska därmed fick jag backa ett steg.

Tillägg: En dryg vecka senare gjorde jag ett återbesök och fick lite bättre bilder.

.

#Fågelkryss #Störreturturduva

40 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page