top of page

Lundahoppet - Historik


I samband att jag gjorde inlägget om årets upplaga av Lundahoppet tänkte jag det skulle vara trevligt att göra en tillbakablick när första upplagan genomfördes 2006.

Naturligtvis spelade Linus Thörnblads framgångar stor roll för att tankarna på en höjdgala i Lund skulle förverkligas. Under 2006 tog Linus klivet upp i den översta världseliten och konkurrerade om finaste placeringar på de största tävlingar. Under inomhussäsongen tog han sin första internationella medalj med ett brons vid inomhus-VM i Moskva. När man började skissa på tävlingen kontaktade man Stefan Holm, som direkt var intresserad. Man jobbade vidare och fick ihop ett bra startfält både för herrar och damer. Dragplåstret var så klart duellen mellan Linus Thörnblad och Stefan Holm.

Linus hoppade bra medan Stefan hade problem på flera höjder och drog på sig en hel del rivningar. Det definitiva avgörande kom på 2,28 där Stefan rev ut sig. Linus klarade i sista och klarade sedan även 2,30 i tredje försöket. Innan dagen var slut hade han även haft ett bra försök på 2,33. Det var naturligtvis stor glädje att kunna vinna hemma i Lund inför 1800 åskådare.

Damklassen vanns övertygande av Emma Green på 1,92 före Ebba Jungmark, som senare i karriären tagit medaljer på internationella mästerskap. På tredje plats kom en ung Erika Wiklund, som nu elva år senare vann tävlingen.

Tyvärr blev det ingen fortsättning då och inte förrän förra året togs tråden upp igen. IFK Lunds egna adepter Fredrik Lövgren, som vann SM 2015, och Ellen Björklund som tagit medalj flera gånger på SM var säkert grunden till nystarten. Ifjol gjordes ett försök få igång galan igen tio år efter premiären. I år lyckades man lyfta tävlingen en nivå. Låt oss hoppas att galan får en fortsättning även framöver.

Efter premiärtävlingen skrev jag en artikel och levererade bilder till internationella friidrottsförbundets hemsida. För den intresserade finns artikeln "Victory again for Thörnblad over Holm, this time on home ground " fortfarande tillgänglig på deras sida.

#Höjdhopp #Friidrott

29 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page