top of page

Gamgömsle i Pyrenéerna


Efter dagarna i Barcelona tog jag mig upp till Pyrenéerna för att fotografera gamar. Två olika gömsle upp i bergen var inbokade för de två dagarna.

Jag anlände till byn Conques på kvällen efter lite stökig bilresa. Lite kvällsmat och en natts sömn sen var det dags för att bege sig till första gömslet. Utsikten från gömslet var väldigt fin där dimman i dalgång blev färgad av morgonljuset. Framför allt var det gåsgamar och röda glador kring gömslet och matningen. Jag blev rejält rädd första gången en gam landade på plåttaket, det small rejält. Efter dryg två timmar kom tyvärr två män gående fram till matningen och alla fåglar gav sig av. Det kändes riktigt trist att få stora delar av första dagen förstörd. Även om det var tomt på matningen så passerade det flygande fåglar. Strax innan jag blev hämtad passerade både en grågam, lammgam och en kungsörn, men tyvärr i sådana vinklar så ljuset blev för svårt. Det blev lite tid över på eftermiddagen för egen skådning och jag lyckades hitta en stensparv som var ny för mig.

Bilbyte sen vände det

På morgonen andra dagen blev jag upphämtad av två guider som hade en fyrhjulsdriven pickup rejält lastade med slaktavfall och dessutom ett släp . Efter tjugo minuters körning började en varningslampa lysa i bilen. Det var bara att vända och byta bil, men det gick ganska snabbt. Det hade varit mycket stolpe ut de senaste två dygnen, men nu vände det och de kommande dagarna blev betydligt bättre.

Gömslet låg på 1500 meters höjd och gamarna såg nöjda ut med att kateringbilen hade kommit. Medan jag installerade mig i gömslet började guiderna lägga ut mängder med gamgodis. Då avslöjades också vad som fanns i släpet, en död ko! När bilen gav sig av stormade flera hundra gamar ner till matningen och det var inte utan att man blev lite rädd av anstormningen. Efter en liten stund syntes första grågamen och ytterligare lite senare även lammgamar. Min bedömning var att jag hade mellan 300 och 400 gåsgamar, 20-25 grågamar och runt 10 lammgamar varav hälften var adulta under de sex timarna jag var i gömslet. Det var mäktiga fåglar och riktigt spännande att fotografera dem på nära håll.

När jag kom tillbaka till Conques begav jag mig direkt vidare västerut till nästan anhalt, Bierge. Efter dryg två timmar i bilen var jag på plats. Det var ganska krokiga vägar och speciellt en sträcka på 25 km genom ett bergsområde saknades nästan raksträckor helt och hållet.

#Spanien #Gömsle

102 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page