top of page

Årskrönika - Fågel 2017


Med det enastående fågelåret 2016 i ryggen blev som väntat betydligt trögare 2017 vad gällde nya arter i Sverige. Det slutade med att nio nya arter räknades in och däribland fanns några riktiga höjdpunkter med fina arter, men även en del luckor som fylldes för arter som jag kanske borde haft sedan tidigare.

​​

Höjdpunkter

Årets riktiga höjdpunkt kom i början av oktober, då en svartbrynad albatross dragit in i Skälderviken. Jag hann bli rejält orolig att jag kommit iväg för sent och hann få känslan att jag missat den med några minuter. I efterhand visade det sig istället att det föll mig rakt i händerna när fågeln upptäcktes igen vid hamnen i Rammsjöstrand var jag bara en dryg kilometer därifrån. ​​

Väl på plats fick jag fantastiska obsar på den oväntade besökaren. Den andra drömarten var svartvingad glada som hittades i mitten av april vid Hörte hamn. Jag tycker detta är en av de absolut vackraste rovfåglarna som finns, så det var naturligtvis också en riktig härlig upplevelse. En fin raritet dök upp just före julhelgen och på lille julafton fick jag se den amerikanska arten större gulbena utanför Göteborg.

Några arter som jag kämpat med länge blev äntligen inlagda i min lista. I mitten av april fick jag till slut fick se en fjällgås och i november kunde jag även bocka av större korsnäbb på listan. Eftersom jag envisas med att jag ska ha bild på fågeln för att kryssa den var det roligt att även få in kornknarren, som är en fågel som inte gärna visar upp sig.

Årets kryss

Jag gick in i 2017 med 339 arter på min Sverige-lista och det fanns en liten chans att kunna nå 350 innan året var slut även om jag förstod att det skulle bli väldigt svårt. Det kom dock lite grus i maskineriet nästan omgående när jag först fick stryka snösiskan efter att den tappat artstatus och blivit hopslagen med gråsiska. Någon månad senare blev isabellatörnskatan från Torekov hösten 2016 underkänd och jag fick backa ytterligare ett steg. Lite anmärkningsvärt för året var att åtta av nio kryss noterades i Skåne, delvis beroende på att jag var tvungen att ställa in min norrlandsresa under sommaren.

Årets dippar

Vid ett höstbesök på Öland hade jag förhoppningar att en videsångare skulle vara kvar efter att ha synts tidigare under vecka. Den hittades men den mycket skulkiga fågel blev en hård prövning för tålamodet. Jag spenderade ganska många timmar utan att varken se den tillräckligt bra eller ännu mindre hinna ta någon bild på den. En likande situation uppstod när jag drog på en stormsvala i Båstad. Fågeln hade synts från och till. Efter en stunds väntande kom en fågel snabbt, men jag hann bara inse att den var där innan den försvann ner mellan vågorna och försvann.

Totalt sett känner jag mig ändå nöjd med året, som ändå gav nio nya arter i Sverige och tio nya i Skåne samt två bra resor till Norra Grekland och Norra Spanien, som fyllde på med arter både på Europalistan och världslistan. Naturligtvis siktar jag på att nå 350 arter under 2018 och förhoppningsvis blir det en norrlandstur då istället.

Kryss i Sverige

Större gulbena, Stora Amundön 23 december

Bergtajgasångare, Vellinge 11 december

Större korsnäbb, Saxtorpssjöarna 23 november

Svartbrynad albatross, Rammsjöstrand 4 oktober

Kornknarr, Ålstorp 27 maj

Svartvingad glada, Hörte hamn 17 april

Fjällgås, Vomb västra ängar 16 april

Större turturduva, Kivik 3 april

Svarthalsad trast, Baskemölla 11 februari

Kryss i Skåne (utöver sverigekryssen)

Korttålärka, Örtofta 14 juli

Lundsångare, Lund 29 maj


35 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page