top of page

Fågelresa till Lappland


En fågelskådningsresa till Norrland har stått på önskelistan i flera år och nu blev det äntligen av. Direkt efter midsommar bar det iväg till Kiruna och förhoppningen var att få se och fotografera de arter som är speciella för norra Sverige. Hela resan blev väldigt lyckad med många fina obsar, fantastiskt landskap och till största delen bra väder.

Huvudmålet var att kryssa av några norrlandsarter som jag saknade, men även att se de andra typiska arterna för norra Sverige. Det är en underbar miljö att skåda fågel i som skiljer sig markant från hur det ser ut på hemmaplan. Framför allt känns det märkligt att det aldrig blir mörkt och man skulle kunna vara igång dygnet runt. Totalt hade jag sex dagar på mig att köra runt på olika lokaler och när det var dags att åka hem kände jag mig väldigt nöjd med vilka fåglar jag hunnit se. Tack vare den behagliga miljö hittade jag ett lugnt tempo i skådningen och passade ofta på att njuta av den fantastiska naturen. Majoriteten av lokalerna var i Lappland, så som Abisko nationalpark och Aptasvare naturreservat. Det blev också ett besök i Västerbotten och Gällivare med lokalerna Muddus och Dundret.

Förutom de nya arterna för mig lappmes, dalripa och fjällripa som jag skrivit om i ett tidigare inlägg såg jag många andra fina arter. De flesta arterna bjöd på fina fotoläge och framför allt fjällabben var rolig att fotografera. Det var första gången jag såg en vuxen fågel i sommardräkt. De busiga lavskrikorna såg jag vid två tillfälle och sista dagen hittade jag även ett blåhakepar. Något som slog mig var också bergfinkarnas fina sommardräkter som vi aldrig ser i södra Sverige. I en grupp med gulärlor såg jag för första gången rasen Thunbergi som har mycket mörkare huvud. Första dagen var jag och tittade på en fint utfärgad rosenstare i Kaalasjärvi och det var verkligen en bonus med en art som är ovanlig hemmavid och ännu mer ovanlig norrut.


347 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page