top of page

Fågelåret 2018


Halland satte verkligen prägel på året, då mer än hälften av kryssen noterades där, varav flera var samlade inom några kilometers radie. Mina förväntningar överträffades när jag faktiskt lyckades få in flera nya arter detta år än 2017.

Årets höjdpunkter var turen till Norrland. Första två dagarna fick jag in lappmes och dalripa och när jag två dagar senare även fick in fjällripan på Njullas höjder kände jag mig mycket nöjd. I ett fantastiskt väder och med en magnifik utsikt kostade jag på mig riktigt god lunch på toppstationen för linbanan och njöt av framgången.

Flera arter som bara setts ett fåtal gånger i Sverige blev i år verklighet för mig. Några av de fåglarna observerades under lite oväntade omständigheter. Både blek tornseglare och sandtärna är arter som sällan är stationära någon längre tid. Den bleka tornseglare visade sig inte vara helt kurant och min observation blev en sittande fågel, vilket jag inte ens har på en vanlig tornseglare. Sandtärnan höll till vid Trönninge ängar under många dagar.

I augusti kom det rapporter om en ormörn från Svalöv. Det verkade som den höll till i området och inte bara dragit förbi. Jag tog mig dit och efter flera timmars spaning dök den upp till min stora glädje.

Det blev inga hårda dippar under året även om det var nära både på den bleka tornseglare och mindre liran. Under sommaren ringmärktes en fältsångare och jag chansade och körde dit. Hade inga större förhoppningar och det var precis så svårt som jag trodde, så jag fick åka hem lottlös.

Sammantaget blev det oväntat många nya arter på Sverigelistan medan min Skånelista tog lite försiktigare steg framåt.

Kryss i Sverige

358 Blek tornseglare, Getterön 11 november

357 Mindre lira, Skummeslövsstrand 23 september

356.Ormörn, Svalöv 3 augusti

355.Svartvingad vadarsvala, Salviken 28 juli

354.Fjällripa, Slåttajåkka Abisko 28 juni

353.Dalripa, Abisko 26 juni

352.Lappmes, Aptasvare naturreservat 25 juni

351.Sandtärna, Trönninge ängar 15 juni

350.Eksångare, Simrishamn 1 juni

349.Orientvadarsvala, Sik 20 maj

348.Tjockfot, Eldsberga 20 maj

347.Amerikansk sjöorre, Laxvik 29 april

346.Knölsvärta, Skummeslövsstrand 10 mars

Kryss i Skåne

327.Ormörn, Svalöv 3 augusti

326.Svartvingad vadarsvala, Salviken 28 juli

325.Eksångare, Simrishamn 1 juni

324.Amerikansk kricka, Klingavälsåns utlopp 14 april


33 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page