top of page

Västafrikanska rariteter


I månadsskiftet februari och mars tidigare i år besökte jag de två västafrikanska länder Senegal och Gambia tillsammans med Klas Rådberg och Mikael Rosén, även dom från Stångby. Resan blev en succé med fantastiska fågelarter och massor med spännande upplevelser. I detta första inlägg fokuserar jag på de rariteter vi såg under resan.

Tillsammans med guiderna hade vi på förhand lagt upp en route som skulle ge fina möjligheter att se många ovanliga fåglar. Förutom hjälpen av guiderna är både Micke och Klas väldigt kunniga och erfarna, vilket gjorde att utdelning blev fantastisk. Mitt största bidrag fick bli att försöka få så bra bilder som möjligt och här kommer den första omgången.

Vi flög till Dakar och vi gav oss norrut direkt på morgonen efter ankomsten. När vi började närma oss Djoudj nationalpark i nordvästra hörnet av Senegal lyckades guiden mycket uppmärksamt se tre svarta krontranor (Black Crown Crane). Tyvärr var det svårt att få några bra bilder i det besvärande värmedallret, men vilka vackra fåglar. Strax efter såg vi även en flodprinia (River Prinia) som också är en mycket ovanlig art.

Väl framme vid Djoudj var kvällen vikt för att söka efter den mycket ovanliga arabtrappen (Arabian Bustard). En lokal guide anslöt och efter att ha tagit del av hans kunskap insåg vi att detta skulle bli betydligt svårare än vad vi på förhand kunnat inse, då det troligen bara fanns två eller tre par i detta jätteområde. Vi spanade av stora område och tiden höll på att rinna ut, då det allt mer närmade sig skymningen. När vi bara var runt 50 meter från bilen, som mötte upp oss, flög det plötsligt upp en stor fågel lite bortom bilen. Ingen tvekan, det var det var arabtrappen. Stor lycka!

Klicka på galleriet för att se större bilder.

Dagen efter fortsatte vi i den norra delen av landet och höll oss nära den mauretanska gränsen. Första anhalten var Richard Tol där vi hittade flera sahelsångare (Cricket Warbler) och i en annan lokal i närheten såg vi också sahelspett (Little Grey Woodpecker). Ena guiden hade fått tips om att det fanns en horusseglare (Horus Swift) lite längre österut och vi körde dit för kolla av området vid Senegalfloden. Där var några seglare men ingen som stämde in. Några dagar senare började guide bli tveksam på en av fåglarna och jag hämtade min kamera efter granskning av bilderna kunde vi konstatera att det var en horusseglare. Detta var den första fågeln av denna arten som setts i Senegal.

Under kvällen var målet att hitta en guldnattskärra (Golden Nightjar). Vi sökte igenom ett stort område ända fram till skymningen utan att hitta något. När vi inte heller hört några lockrop i skymning körde vi långsamt runt i området och letade med hjälp av våra ficklampor. Efter att ha hittat några långstjärtade nattskärror fick plötsligt Klas syn på en som såg annorlunda ut. Där var guldnattskärran och med hjälp av ljuset från ficklamporna kunde vi få fina bilder på den. Första intrycker var att den var rätt blek, men när man zoomade in i bilderna såg man verkligen skälet till namnet. För egen del var detta guldkornet av alla speciella upplevelser på resan!

Klicka på galleriet för att se större bilder.

Därefter började vi köra söderut. Strax norr om Kaolack sökte vi igenom ett område med halvhögt gräs och det tog en stund innan vi stötte en saheltrapp (Savile's Bustard). Vi fortsatte dock söka eftersom det fanns chans att se lärkspringhöna (Quail-plover), men till slut fick vi ge upp. Det var den enda svårare art som vi inte lyckades få in.

Sedan styrde vi längre in i landet mot Wassadou och Niokolokoba. Vid ankomsten till Wassadou tog vi en båttur i floden för att försöka se afrikansk fiskuggla (Pel's Fishing Owl), men utan resultat. Morgonen efter tog vi ytterligare en flodtur. Vi hade knappt hunnit lägga ut förrän båtförare ropade att det satt en Pel's på andra sidan floden. Den satt lite skymd till en början, men hoppade snart fram och visade sig mycket bra. Vi hade ett par flodhästar mellan oss och andra flodkanten, så både vi och båtföraren tyckte det var utmärkt att stanna kvar där vi var. Bara några minuter senare fick vi riktiga drömläge på några krokodilväktare (Egyptian Plover) som gick på en liten sandrevel i floden.

Lite senare på resan vände vi tillbaka västerut och åkte in i Gambia. Vid ankomsten till Tendaba mötte en lokal guide upp och han visade oss till en lokal där det fanns ett par med större ökenlöpare (Bronze-winged Courser). Någon dag senare när vi var närmare kusten fick vi också se den ovanliga beigehuvad papegoja (Brown-necked Parrot) om än på ganska långt håll.

En intensiv resa som gav många minnesvärde upplevelser. Mot slutet av resan berättade guiderna att dom aldrig varit med om att en grupp som fått in så många rariteter. Det var naturligtvis stor glädje över den fantastiska utdelningen, men en sån här resa ger så mycket mer när man vistas i länder med helt annan kultur och förutsättningar än vad vi känner till hemifrån.

Klicka på galleriet för att se större bilder.

#Gambia #Senegal #Västafrika #Afrika

41 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page