Fågelåret 2021

När jag summerar 2021 med ur fågelperspektiv så lyckades jag till slut få in fyra nya arter i Sverige och lika många arter i Skåne. Kanske något mindre än jag hoppats på, men flera av dom var ganska svåra arter. Framför allt kröntes året med den fantastiska rubinnäktergalen.

Det dröjde till mitten av maj innan årets första kryss kom. I norra Halland hade det hittats en hedpiplärka i Låddholmsviken och det var bara det sjunde fyndet någonsin i Sverige. Bara några kilometer bort fågelvägen dök det upp en sumpvipa redan dagen efter. Det var nog årets trevligaste drag med en båttur långt ut i Göteborgs skärgård, där jag till slut hamnade på Lökholmen för att se fågeln.

Under hösten blev det tydligt att en hel del lunnefåglar hade kommit ganska långt ner längs västkusten. Trots ambitiösa försök under oktoberstormarna var det först på fjärde besöket som jag lyckades se en. För säkerhets skull blev två olika lunnefåglar på samma dag.

Årets höjdpunkt artmässigt blev utan tvekan rubinnäktergalen som hittades i Vargön i mitten av november. Det var andra fyndet i Sverige och den förra fågeln var det bara ett fåtal som hann se. Även denna fågel satte tålamodet på prov och det krävdes två besök innan jag lyckades se och fotografera den. Därefter har den varit extremt stationär och är fortfarande på plats.

Året bjöd på några dippar också. Den solklart mest försmädliga var stormsvalan som passerade Yttre Kattvik när jag var på plats, utan att jag fick syn på den. Utöver det lyckades jag inte var på rätt plats när någon av spetsbergsgrisslorna passerade nordvästra Skåne och Halland.

Till min Skånelista gjorde jag under våren flera försök att hitta orre, men utan framgång. Istället fick jag in tjäder, som är en betydligt svårare art att hitta i Skåne, då en höna sökt sig till hembygdsparken i Ängelholm och den gick runt bland alla besökare vid lekplatsen och den lilla restaurangen. I övrigt fick jag även in praktejder, sandtärna och lunnefågeln.

CÄven 2021 blev ett år utan utlandsresor. Håller tummarna för att den nya vågen av Corona snart börja avta och det kommer bättre chanser 2022.

En del av mina nya arter finns på bild i galleriet och under det finns en lista med de nya arterna.

Sverige

369. Hedpiplärka, Låddholmsviken utanför Kungsbacka 12 maj

370. Sumpvipa, Lökholmen i Göteborgs skärgård 14 maj

371. Lunnefågel, Yttre Kattvik 23 oktober

372.Rubinnäktergal, Vargön 20 november

Skåne

339. Praktejder, Jonstorp 20 april

340. Tjäder, Hembygdsparken i Ängelholm 30 april

341. Sandtärna, Rönnen 1 juli i Skälderviken

342. Lunnefågel, Yttre Kattvik 23 oktober

52 visningar

Senaste inlägg

Visa alla