Gamla observationer gav nya kryss

För tio år sedan stannade jag till vid ån som rinner genom Södra Sandby på vägen hem från en runda vid Vombs ängar. Där fick jag syn på en spektakulär anka med väldigt vacker fjärderdräkt och för en kort stund trodde jag att jag gjort ett riktigt hett fynd, men efter lite konsultation insåg jag istället att mandarinanden jag hittat inte ens gick att kryssa i Sverige. Den kategoriserades nämligen som införd art som inte uppnått ett självreproducerande bestånd. I fredags kom oväntat beskedet att denna art nu bedöms uppnå detta kriteriet och får därmed samma status som exempelvis fasan och kanadagås. Det är första gången jag får ett så kallat soffkryss och kunnat lägga till ett kryss på min Sverigelista långt efter att själva observationen gjorts. Som inte det var nog gjordes samma förändring för stripgås och den såg jag 2011 i Åhus.

Med dessa två soffkryss utökades min lista till 368 arter i Sverige.


35 visningar

Senaste inlägg

Visa alla