top of page

Lyckad häckning för spillkråka


I början av april hittade jag en spillkråka och ganska snart insåg jag att det var ett par som var i full färd med att ställa i ordning sitt bohål. Platsen var idealisk eftersom man enkelt kunde följa aktiviteterna på avstånd från en undanskymd plats utan att störa på minsta sätt. Både honan och hanen hjälptes åt att hacka ur boet. Efter att hanen gjort en rätt lång insats och hackat stack han plötsligt ut huvudet och hade näbben full av träspån. Han kastade ut trärester och sedan var det storstädning som gällde under en bra stund. Någon vecka senare gjorde jag ett återbesök och kunde konstatera att de troligen låg på ägg. Det var mindre aktivitet runt boet med bara något vaktombyte då och då.

I mitten av maj tog jag mig dit igen och var lite orolig att jag väntat för länge så att ungarna redan lämnat boet. En unge satt i hålet och väntade på mat. Med jämna mellanrum kom föräldrarna och matade dom. Det var två ungar som syntes vid varje matning, men det var minst tre ungar i boet. Det var nog sista chansen att se ungarna innan dom lämnar hålet.
39 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page