top of page

Spanien I - Alicante

Längtan efter att åka utomlands har varit stor och därför kändes det riktigt roligt att kunna ge sig iväg efter två års väntan. Det blev åtta dagar i södra Spanien under andra halvan av februari. Trots intensiva dagar kom jag hem fylld av energi efter en lyckad resa med många fina upplevelser. Denna första inlägget handlar om dagarna i området runt Alicante.

Före resan var jag i kontakt med en guide för att boka några gömsle i närheten av Valencia. Jag valde dock att flyga till Alicante istället eftersom den fanns direktflyg dit, vilket gjorde resan betydligt smidigare.


Jag hade naturligtvis förhoppning att se en del arter som var nya för mig. Det började riktigt bra med drömläge i perfekt kvällsljus på marmorand i Clot de Galvany, en art som bara finns på ett fåtal ställe i Europa. Efter den fina starten fortsatte jag dagen efter i nationalparken El Hondo, där jag snabbt insåg att området var betydligt större än jag trott på förhand och fick ompröva min plan att promenera runt. Det var nog klokt med tanke på att jag ändå fick ihop nästan 23000 steg den dagen. Direkt på morgonen hittade jag kamsothöna och efter en förflyttning till södra delen av parken fick jag även se kopparand. Resan största överraskning var en mindre flamingo, som jag inte ens hade med på önskelistan. En stund tidigare hade jag pratat med en spansk skådare som berättade att den setts några dagar tidigare och han hade letat hela morgon utan lycka. När jag kom till nästa gömsle såg jag direkt en flamingo som var mycket mer rosa än dom andra, men det var inte förrän den lyfte upp huvudet ur vattnet som jag insåg att det var den mindre flamingon. Det var många glada miner på de skådarna som anlände efter mig.

Tredje dagen skulle börja köra norrut tidigt på morgonen mot Valencia, men jag valde att ta en omväg via Petrola för att leta efter stortrapp. Efter en dryg timmes letande fick jag syn på en grupp långt bort i fjärran på ett fält. Efter lite förflyttningar kunde jag komma lite närmare och få hyggliga bilder på dom. Jag hade en liten förhoppning på småtrapp också, men det lyckades inte.


Under dessa inledande dagar fick jag också se flera andra intressanta arter och några av dom finns bland bilderna nedan. Fortsättningen i bergen utanför Valencia berättar jag om i nästa inlägg.


51 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page