top of page

Spanien II - Valencia

Andra inlägget om resan till Spanien handlar om dagarna i bergen norr om Valencia. Mesta delen av tiden spenderade jag i fotogömsle som jag bokat i förväg.

Jag började med några timmar på egen hand, där höjdpunkten var några alpjärnsparvar högt upp på en klippa, som jag nådde på extremt krokiga vägar. Före resan hade jag bokat in gömslena genom Yanina Maggiotto på Visit Natura. Förutom att ordna gömslena var hon otroligt hjälpsam med tips som var till stor hjälp för mig för att hitta dom arterna jag var intresserad av.

På kvällen satte jag mig i ett gömsle tillsammans med en walesisk fotograf, där tanken var att få bilder på vanlig genett som är ett sorts kattdjur. Det var riggat med belysning vid matningen för att kunna få bilder på den i mörkret. Efter flera timmars väntan höll vi på att ge upp, men då hoppade plötsligt en stenmård fram istället. Efteråt var guiden väldigt förvånad att dom redan var där, dom brukade först komma i mitten av mars. Tyvärr gjorde det att genetten höll sig undan och kom mycket senare till matningen..

Nästa morgon bar det upp i bergen igen och nu var det hökörn som gällde. Även här var inte heller beteendet som förväntat. Hanen kom direkt på morgon, men spanade bara av matningen och drog sedan vidare. Lite snopet, men så småningom kom den i alla till matningen. I efterhand kunde vi konstatera att det var honan och en stund efter att hon lämnat kom även hanen. Tydligen hade dom kommit längre i häckningen än väntat och hanen hade avlöst vid boet för att honan skulle kunna äta och sedan bytte dom.

Resten av dagen spenderades i ett gömsle alldeles i närheten för mindre fåglar. Höjdpunkten var en blåtrast som kom ett par gånger och det var flera andra trevliga arten hittade ner.

Efter det satte jag mig i bilen och körde inåt landet till Sierra de Andújar mer om det i nästa inlägg.


34 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page