top of page

Spanien III - Sierra de Andújar

Nästa anhalt var nationalparken Sierra de Andújar som är ett bra ställe för iberiska lo och den endemiska spansk kejsarörn. Egentligen hade jag tänkt spana av området på egen hand, men istället blev det två gömsle som var en liten chansning som inte riktigt gick hem.

Första dagen var vikt för lodjursgömslet, där jag satte mig väl medveten om att det var långt ifrån säkert att få se den. Det fanns dock matning och en liten vattensamling för fåglar, så man kunde hålla sig sysselsatt under tiden. Framåt lunch fick jag syn på en rygg och en kort svans i växligheten. Det såg ut som den skulle komma ut i den öppna ytan, men den smet förbi längre bort och andra gången hann jag bara se bakdelen. Fågelmatning bjöd dock på en hel del och mest intressant var en grupp med iberisk blåskata. Andra gäster var svartstare och klippsparv.

Andra dagen var det dags för ett gömsle för spansk kejsarörn och även behövdes det en del tur att få ner dom på matningen. Gömslet var placerat på en höjd med mycket fin miljö. Allt började precis som guiden berättat med att ormvråkarna först kom dit och sedan duvhöken. Dock kom ormvråkarna tillbaka igen och jag hann bara skymta örnen innan den drog vidare förmodligen på grund av ormvråkarna. Planen var egentligen att ge sig vidare på kvällen, men jag ville gärna se kejsarörnen. Så jag stannade en natt till och strax före lunch dagen efter hittade jag äntligen en på en elstolpe.
23 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page