top of page

Sumpvipa i Göteborgs skärgård

Under gårdagen drog jag upp till Göteborg för att se sumpvipan som hittats dagen innan. Arten som normal sett håller till i Centralasien har endast observerats ett tiotal gånger i Sverige tidigare. En bonus när man drar på fåglar är att man kommer till nya platser och igår blev det en riktigt fin upplevelse att åka ut i den vackra skärgården utanför Göteborg.

Inflödet av fåglar har tagit rejäl fart efter den sena ankomsten av våren och den senaste veckan har många rariteter landat på svenska mark. På torsdagen hittades sumpvipan på Lökholmen i Göteborgs skärgård och till en början kändes det som ett alltför komplicerat projekt. Det visade sig dock vara ett ganska överkomligt att ta sig dit. Väl framme i Saltholmen visade det sig dagens svåraste uppgift var att hitta en parkeringsplats och trots att jag var på plats 50 minuter innan båten skulle gå hade jag ändå bara några minuter tillgodo när jag klev på. Med den reguljära båten nådde jag till slut ändhållplatsen, Vrångö. Väl där fick jag promenera över den idylliska ön till gästhamnen där det fanns en chartrad båt som tog mig sista biten ut till Lökholmen. En stor grupp skådare lämnade ön när jag anlände och jag fick bra beskrivningar var jag skulle leta. Det tog inte så lång stund innan jag hittade den i den lilla viken. Med denna art tillagd på min Sverigelista är jag nu uppe i 370 arter.

Sumpvipa på Lökholmen i Göteborgs skärgård.


63 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page